Τι είναι το pig-tail;

Το pig-tail είναι ένα stent με δύο άκρα που προσομοιάζουν με ουρά γουρουνιού. Η συγκεκριμένη μορφολογία εξυπηρετεί τη σταθεροποίησή τους στο νεφρό και την ουροδόχο κύστη αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα σωληνάκι 24-28 εκατοστών, το οποίο είναι εξαιρετικά μαλακό, εξασφαλίζοντας την εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεσή του.

Έχει ένα ανοιχτό άκρο τόσο πάνω όσο και κάτω, καθώς και τρύπες κατά μήκος. Στόχος του είναι η απρόσκοπτη ροή των ούρων από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη. Η τοποθέτησή του εξασφαλίζει ότι τα ούρα θα περνούν προς τα κάτω χωρίς να γίνεται κατακράτηση εντός του νεφρού, αποφεύγοντας έτσι τη διάτασή του. Η διάταση του νεφρού προκαλεί υδρονέφρωση, μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη για την υγεία των νεφρών.

Πότε απαιτείται η τοποθέτησή του;

Η τοποθέτηση του pig-tail πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση που υπάρχει απόφραξη του ουρητήρα. Εάν οι ουρητήρες έχουν αποφραχθεί, παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη αποβολή των ούρων από το νεφρό, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πιο συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του pig-tail ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Λιθίαση ουρητήρα
  • Πίεση ουρητήρα εξωτερικά ( οπισθοπεριτοναική ίνωση, λεμφαδενικές μάζες )
  • Οίδημα ουρητήρα μετά από ενδοσκοπική επέμβαση
  • Στένωμα ουρητήρα

Η τοποθέτηση του pig-tail ενδείκνυται και σε περιπτώσεις όπου προβλέπεται απόφραξη του ουρητήρα λόγω συγκεκριμένων παραγόντων. Έτσι, το pig tail τοποθετείται προληπτικά πριν ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ενδέχεται να υποστούν κάκωση οι ουρητήρες.

Πώς γίνεται η τοποθέτηση του ουρητηρικού stent pig-tail;

Η διαδικασία συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε θέση λιθοτομής (γυναικολογική θέση). Όμως, η τοποθέτησή του μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό τοπική αναισθησία ή μέθη.

Αρχικά, πραγματοποιείται  είσοδος του κυστεοσκοπίου στην ουροδόχο κύστη υπό άμεση όραση και αναγνωρίζονται τα ουρητηρικά στόμια. Αναλόγως την περίπτωση ακολουθεί ανιούσα ουρογραφία με έγχυση ιωδιούχου σκιαγραφικού εντός του ουρητήρα.

Με τον τρόπο αυτό και υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο σκιαγραφείται η πορεία του ουρητήρα. Στη συνέχεια, ακολουθεί προώθηση υδρόφιλου οδηγού σύρματος έως το πυελοκαλυκικό σύστημα του νεφρού και επιβεβαιώνεται η ορθή θέση αυτού. Τέλος, γίνεται η τοποθέτηση του pig-tail πάνω από τον οδηγό-σύρμα, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή τοποθέτησή του.

Συνήθη συμπτώματα μετά την τοποθέτηση

Μετά την τοποθέτηση του pig-tail, οι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Καύσος κατά την ούρηση
  • Αιματουρία
  • Συχνουρία – επιτακτική ούρηση
  • Πόνος στο νεφρό κατά την ούρηση λόγω παλινδρόμησης ούρων

Η εμφάνιση των παρακάτω συμπτωμάτων είναι απολύτως λογική, αφού η τοποθέτησή του πραγματοποιείται δια μέσω της ουρήθρας. Σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σταδιακά. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και μάλιστα εμφανιστεί και υψηλός πυρετός,  ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Ουρολόγο του.

Πώς γίνεται η αφαίρεση του pig-tail;

Είναι πολύ πιο απλή διαδικασία από την τοποθέτηση. Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο. Η αφαίρεση, σε αντίθεση με την τοποθέτηση, μπορεί να γίνει και σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου.  Μετά την αφαίρεση δεν απαιτείται αποθεραπεία και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Χρήστος Παπαχρήστου είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και έχει αντιμετωπίσει πληθώρα ουρολογικών περιστατικών που απαιτούν την τοποθέτηση pig-tail.  Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε έγκυρη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία για τα ουρολογικά σας προβλήματα.