Το pig-tail είναι ένα stent με 2 άκρα που προσομοιάζουν με ουρά γουρουνιού. Η συγκεκριμένη μορφολογία εξυπηρετεί τη σταθεροποίησή τους στο νεφρό και την ουροδόχο κύστη αντίστοιχα. Έχουν ανοιχτό άκρο τόσο πάνω όσο και κάτω, καθώς και τρύπες κατά μήκος. Στόχος τους είναι η απρόσκοπτη ροή των ούρων από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη. Η τοποθέτησή τους εξασφαλίζει ότι τα ούρα θα περνούν προς τα κάτω χωρίς να γίνεται κατακράτηση εντός του νεφρού, αποφεύγοντας έτσι την διάταση του νεφρού ( υδρονέφρωση ).

Πότε απαιτείται η τοποθέτηση του pig-tail

Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει απόφραξη του ουρητήρα και επομένως παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη αποβολή των ούρων από το νεφρό

  • Λιθίαση ουρητήρα
  • Πίεση ουρητήρα εξωτερικά ( οπισθοπεριτοναική ίνωση, λεμφαδενικές μάζες )
  • Οίδημα ουρητήρα μετά από ενδοσκοπική επέμβαση
  • Στένωμα ουρητήρα

Πως γίνεται η τοποθέτηση του pig-tail

Η διαδικασία συνήθως γίνεται υπό αναισθησία με τον ασθενή σε θέση λιθοτομής ( γυναικολογική θέση).

Γίνεται είσοδος του κυστεοσκοπίου στην ουροδόχο κύστη υπό άμεση όραση και αναγνωρίζονται τα ουρητηρικά στόμια. Αναλόγως την περίπτωση ακολουθεί ανιούσα ουρογραφία με έγχυση ιωδιούχου σκιαγραφικού εντός του ουρητήρα. Με τον τρόπο αυτό και υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο σκιαγραφείται η πορεία του ουρητήρα. Ακολουθεί προώθηση υδρόφιλου οδηγού σύρματος έως το πυελοκαλυκικό σύστημα του νεφρού και επιβεβαιώνεται η ορθή θέση αυτού. Εν συνεχεία γίνεται η τοποθέτηση του pigtail πάνω από το οδηγό σύρμα ώστε να διασφαλιστεί η σωστή τοποθέτησή του.

Συνήθη συμπτώματα μετά την τοποθέτηση

  • Καύσος κατά την ούρηση
  • αιματουρία
  • συχνουρία – επιτακτική ούρηση
  • πόνος στο νεφρό κατά την ούρηση λόγω παλινδρόμησης ούρων

Πως γίνεται η αφαίρεση του pigtail

Είναι πολύ πιο απλή διαδικασία από την τοποθέτηση. Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο. Μπορεί να γίνει και σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Αιματουρία