Τι είναι η κιρσοκήλη;

Κιρσοκήλη ονομάζεται η κιρσοειδής διεύρυνση των φλεβών του όρχεως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται στον αριστερό όρχι.

Είναι κατάσταση με την οποία κάποιος γεννιέται και δεν προκαλείται κατά τη διάρκεια της ζωής. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στην ποιότητα του σπέρματος. Από τους άνδρες με πρόβλημα υπογονιμότητας, το 25% έχει  ιστορικό κιρσοκήλης.

Στο γενικό πληθυσμό ανδρών υπολογίζεται ότι περίπου 12% έχουν κιρσοκήλη. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη κιρσοκήλης στους όρχεις δεν συνοδεύεται απαραίτητα από προβλήματα στο σπερμοδιάγραμμα. Η νόσος μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική ή να προκαλεί αίσθημα βάρους και δυσφορία στο σύστοιχο όρχι. Συνήθως η κιρσοκήλη εντοπίζεται στα πλαίσια διερεύνησης της ανδρικής υπογονιμότητας ή τυχαία.

 

Κιρσοκήλη & γονιμότητα

Είναι γεγονός ότι η κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα ενός άνδρα, αφού όπως προαναφέρθηκε υποβαθμίζει την ποιότητα του σπέρματος. Η ύπαρξή της προκαλεί τη στασιμότητα του αίματος στην περιοχή, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του όρχι. Η συνθήκη αυτή επηρεάζει τόσο τη μορφολογία, τη συγκέντρωση και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Επιπροσθέτως, η ύπαρξη κιρσοκήλης προκαλεί αύξηση της πίεσης των όρχεων, κάτι που προκαλεί προβλήματα στην σπερματογέννεση.

 

Κιρσοκήλη & Βαθμοί

Υπάρχουν τρεις βαθμοί κιρσοκήλης:

  • 1ου βαθμού (μικρή) : ψηλαφητή μόνο κατά τη δοκιμασία Valsava.
  • 2ου βαθμού (μέτρια) : ψηλαφητή κατά την ηρεμία, αλλά όχι ορατή.
  • 3ου βαθμού (μεγάλη) : ψηλαφητή και ορατή κατά την ηρεμία

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει και η υποκλινική κιρσοκήλη. Η κιρσοκήλη αυτή δεν είναι ούτε ψηλαφητή, ούτε ορατή με το μάτι ακόμα και κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Ποιοι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κιρσοκήλης;

Οι ενδείξεις που καθορίζουν ότι ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργηθεί είναι οι κάτωθι:

  • Εκδήλωση ατροφίας όρχεος (σε μικρές ηλικίες)
  • Υπογονιμότητα
  • Ύπαρξη δυσμορφίας όσχεου λόγω μεγάλης κιρσοκήλης που εκδηλώνει συμπτώματα

 

Διάγνωση κιρσοκήλης

Η φυσική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη διάγνωση της κιρσοκήλης. Κάποιες φορές η κιρσοκήλη είναι ορατή, απλά και μόνο επισκοπικά. Ωστόσο κατά την ψηλάφηση με τον ασθενή σε δοκιμασία Valsava, αναγνωρίζονται σχεδόν πάντα οι διατεταμένες σπερματικές φλέβες.

Η επιβεβαίωση γίνεται με το triplex οσχέου όπου γίνονται ορατές οι φλέβες, μετράται η διάμετρός τους και φαίνεται η πλήρωσή τους με αίμα που λιμνάζει και παλινδρομεί, δημιουργώντας τη φλεβική συμφόρηση του όρχεως.

 

Κιρσοκήλη & Θεραπεία

Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Έχουν περιγραφεί και εφαρμοσθεί κατά καιρούς διάφορες χειρουργικές τεχνικές για τη διόρθωσή της. Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα και τις λιγότερες επιπλοκές είναι η υποβουβωνική απολίνωση (μέθοδος Ivanissevich).

Με την υποβουβωνική απολίνωση πραγματοποιείται η διακοπή της κυκλοφορίας των σπερματικών φλεβών και είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση. Βάσει ερευνών η μικροχειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης μέσω αυτής της μεθόδους διακρίνεται από πολλά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων είναι η άμεση αποκατάσταση του ασθενούς και η αποφυγή επιπλοκών. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα εφαρμοστεί εξαρτάται και από το προφίλ του ασθενούς.

Η διόρθωση της κιρσοκήλης εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας του σπέρματος ή τη βελτίωσή του όταν υπάρχουν διαταραχές οφειλόμενες στην πάθηση. Τα αποτελέσματα της επέμβασης ελέγχονται με νέο σπερμοδιάγραμμα έξι μήνες μετά το χειρουργείο.

Το χειρουργείο της  κιρσοκήλης οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του σπερμοδιαγράμματος στο 60-80% των ασθενών. Επίσης, μετά τη χειρουργική επέμβαση παρατηρείται  βελτίωση στα ποσοστά κυήσεων της τάξεως του 20-60%.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Χρήστος Παπαχρήστου είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας. Ο Δρ. Παπαχρήστου βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση σχεδιάζοντας το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει χειρουργικά πολλά περιστατικά αποκατάστασης κιρσοκήλης επιτυχώς, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την υπερπλασία του προστάτη.

Η κιρσοκήλη χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες ( βαθμούς):

  • 1ου βαθμού, όπου μπορεί να ψηλαφιστεί μόνο κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
  • 2ου βαθμού μπορεί να ψηλαφιστεί σε ηρεμία
  • 3ου βαθμού, όπου είναι ορατή επισκοπικά και μόνο με γυμνό μάτι

 

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα και το ανακαλύπτουν τυχαία από κάποια εξέταση ρουτίνας. Στην περίπτωση, όμως, που εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, αυτό θα είναι πόνος ή αίσθημα βάρους στους όρχεις.

 

Ο εξειδικευμένος Χειρουργός-Ουρολόγος θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή μέσω ψηλάφησης σε ύπτια και όρθια θέση . Για την επιβεβαίωση της κιρσοκήλης, θεωρείται απαραίτητο το triplex όσχεου.

Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική. Η μέθοδος με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής είναι η μέθοδος Ivanissevich, δηλαδή με  υποβουβωνική  προσπέλαση και απολίνωση των φλεβών