Τι είναι ο ιός HPV;

O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, έχει 150 διαφορετικά στελέχη. Από τα στελέχη αυτά, κάποια χαρακτηρίζονται «χαμηλού κινδύνου» και προκαλούν HPV κονδυλώματα, τα οποία είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες και αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ενώ κάποια άλλα είναι «υψηλού κινδύνου» και σχετίζονται με την ανάπτυξη δυσπλασιών και κακοήθειας.

H λοίμωξη από HPV δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Η καλοήθης βλάβη των κονδυλωμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο γιατί ενδέχεται να μεγαλώσουν, όσο και γιατί διευκολύνεται η μετάδοση του ιού.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, κυρίαρχο ρόλο παίζει η σεξουαλική επαφή. Δύναται να γίνει τόσο με εμφανή βλάβη όσο και με υποκλινική λοίμωξη από τον ιό. Σημαντικό ρόλο παίζει η άμυνα του οργανισμού του καθενός. Σεφάσεις έντονου stressκαι πτώσης του ανοσοποιητικού παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα προσβολής. Αναφορικά με τη γονιμότητα, δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν τον επηρεασμό της.

Ποια η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

  • Τοπικές κρέμες
  • Κρυοπηξία
  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Καυτηριασμός με διαθερμία ή laser

Υπάρχει πρόληψη από τις υποτροπές – HPV Κονδυλώματα

Έχει βρεθεί ότι ο εμβολιασμός μειώνει  την πιθανότητα επανεμφάνισης. Δυστυχώς στην παρούσα φάση το εμβόλιο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία για ανδρική χορήγηση και είναι σχετικά ακριβό. Με τα σημερινά δεδομένα η προστασία υπολογίζεται για περίπου 9 χρόνια από τον εμβολιασμό. Σε χώρες που εφαρμόστηκε ο εμβολιασμός μαζικά, όπως η Αυστραλία, τα κονδυλώματα είναι πλέον πάθηση υπό εξαφάνιση.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Μόνιμη Ανδρική Αντισύλληψη.