Τι είναι το Εκτρόπιο Ουρήθρας;

To εκτρόπιο ουρήθρας είναι μία καλοήθη βλάβη στρογγυλού σχήματος, που εμφανίζεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας. Στην ουσία είναι προβολή του βλεννογόνου της ουρήθρας από το έξω στόμιο. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένες γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Το μέγεθός του δεν ξεπερνά συνήθως 2 εκατοστά. Είναι χρώματος ροζ ή κοκκινωπό ενώ σπανιότερα σε περίπτωση θρόμβωσής του γίνεται μωβ ή μαύρο. Όσον αφορά την αιτιολογία του αποδίδεται στην πτώση οιστρογόνων που παρατηρείται στις ηλικίες αυτές, με επακόλουθο την ατροφία της περιοχής.

Συμπτώματα – Εκτρόπιο Ουρήθρας

Συνήθως είναι ασυμπτωματικό χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Ενίοτε προκαλεί πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Λόγω χρόνιου ερεθισμού μπορεί να αιμορραγήσει (εμφάνιση σταγόνων αίματος στο εσώρουχο ή στο χαρτί μετά την ούρηση) ή σπανιότερα να νεκρωθεί (λόγω θρόμβωσης).

Θεραπεία – Εκτρόπιο Ουρήθρας

Όταν είναι μικρό σε μέγεθος, η τοπική εφαρμογή κρεμών με οιστρογόνα και κολπικών υποθέτων έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη σχεδόν υποστροφή του. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται :
  • μεγάλου μεγέθους εκτρόπια
  • συμπτωματικά εκτρόπια
  • επί αποτυχίας συντηρητικής θεραπείας
  • υποτροπιάζοντα εκτρόπια
  • επί αμφιβολιών για την καλοήθη φύση της βλάβης
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Κυστεοκήλη.