Η Διουρηθρική Προστατεκτομή TURIS (Transurethral Resection in Saline) αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. 

Η μέθοδος αυτή είναι απόλυτα ασφαλής και δοκιμασμένη στο χρόνο, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στα συμπτώματα που προκαλεί η υπερπλασία. 

Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές. Ας δούμε αναλυτικά τις κυριότερες εξ αυτών.

Αιμορραγία

Η αιμορραγία είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της TURIS. 

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός των αιμοφόρων αγγείων του προστάτη, με αποτέλεσμα την απώλεια αίματος. 

Η αιμορραγία μπορεί να είναι άμεση, δηλαδή να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ή καθυστερημένη, δηλαδή να εμφανιστεί τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί μετάγγιση αίματος ή επανεπέμβαση για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Λοίμωξη ουροποιητικού συστήματος

Μετά την TURIS, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη). 

Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να προκληθούν από την είσοδο βακτηρίων στον ουροποιητικό σωλήνα κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή λόγω της χρήσης καθετήρα. 

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, δυσουρία και πόνο στην περιοχή της κύστης. 

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι μια κατάσταση όπου το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση δεν εξέρχεται από το πέος, αλλά επιστρέφει στην κύστη. 

Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά λόγω των χειρισμών στον αυχένα της κύστης και την κάκωση του έσω σφιγκτήρα. Ωστόσο είναι αναγκαίο κακό προκειμένου να έχουμε καλό λειτουργικό αποτέλεσμα

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν επηρεάζει τη σεξουαλική απόλαυση ή την ικανότητα στύσης, αλλά μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα.

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι μια σπάνια επιπλοκή της TURIS. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό των μυών ή των νεύρων που ελέγχουν την κύστη κατά τη διάρκεια της επέμβασης. 

Η ακράτεια μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη, και η θεραπεία της περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους, φαρμακευτική αγωγή ή σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Σύνδρομο απορρόφησης

Το σύνδρομο απορρόφησης είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της TURIS. 

Προκαλείται από την απορρόφηση του υγρού που χρησιμοποιείται για την πλύση της κύστης κατά τη διάρκεια της επέμβασης στο κυκλοφορικό σύστημα, οδηγώντας σε διαταραχές της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, σύγχυση και σε σοβαρές περιπτώσεις, καρδιακή ανεπάρκεια. 

Η άμεση ιατρική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί μετά την TURIS, αν και είναι σχετικά σπάνια. 

Μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία που ελέγχουν τη στύση κατά τη διάρκεια της επέμβασης. 

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χρήση συσκευών κενού ή χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Στένωμα ουρήθρας

Το στένωμα της ουρήθρας είναι μια κατάσταση όπου η ουρήθρα στενεύει, προκαλώντας δυσκολία στην ούρηση. 

Αυτό μπορεί να προκληθεί από την ουλώδη ιστό που σχηματίζεται μετά την επέμβαση. 

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη διάνοιξη της ουρήθρας με ειδικά εργαλεία ή τη χειρουργική επέμβαση.

Συμπερασματικά – Διουρηθρική Προστατεκτομή TURIS

Η Διουρηθρική Προστατεκτομή TURIS είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη και αποτελεί το gold standard παγκοσμίως. Όλες οι νέες μέθοδοι συγκρίνονται με αυτή και  καλούνται να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους σε βάθος χρόνου  

Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές. 

Η γνώση αυτών των επιπλοκών και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης και την αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς. 

Εάν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε TURIS, είναι σημαντικό να συζητήσετε αναλυτικά με τον ουρολόγο σας για τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τα σημαντικά οφέλη της επέμβασης.