Περιτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται  τμήμα της ακροποσθίας, δηλαδή τμήμα  της πτυχής του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Αποτελεί κοινή πρακτική σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, αλλά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται για ιατρικούς λόγους ως χειρουργική θεραπεία εκλογής της φίμωσης.

Ποιες είναι οι ιατρικές ενδείξεις για την περιτομή;

Οι ιατρικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην επέμβαση της περιτομής είναι κατά κύριο λόγο οι ακόλουθοι:
   
   • Ύπαρξη φίμωσης, όπου η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτή και δεν μπορεί να ανασυρθεί ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος.
   • Επαναλαμβανόμενες βαλανοποσθίτιδες
   • Ευκολότερος καθαρισμός του πέους, επομένως καλύτερες συνθήκες υγιεινής
   • Προληπτικά για μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και καρκίνου του πέους

  Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η περιτομή;

  Η περιτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που διενεργείται από έναν χειρουργό ουρολόγο – ανδρολόγο. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
    
    1. Προετοιμασία του ασθενούς: Συνήθως χορηγείται ήπια αναισθησία στον ασθενή ώστε και ο ίδιος να μην ταλαιπωρείται και ο γιατρός να μπορεί να κάνει τη δουλειά του .
    1. Προετοιμασία του χειρουργικού πεδίου: Το πέος καθαρίζεται και αποστειρώνεται με ειδικά μέσα για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
    1. Αφαίρεση της ακροποσθίας: Η διατομή και αφαίρεση της ακροποσθίας γίνεται με νυστέρι ή με τη χρήση λέιζερ . Το εναπομείναν δέρμα ράβεται με απορροφήσιμα ράμματα (πλαστική αποκατάσταση).
    1. Περίδεση του τραύματος: Όταν τελειώσει η χειρουργική διαδικασία, εφαρμόζεται επίδεσμος στην περιοχή, έτσι ώστε να προστατευτεί το πέος και να μειωθεί η αιμορραγία.
   Η διαδικασία στο σύνολό της έχει διάρκεια περίπου 45 λεπτά και συνήθως οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια ημέρα.

   Μετεγχειρητικές οδηγίες

   Μετά την επέμβαση της περιτομής, ο ιατρός θα δώσει ορισμένες οδηγίες στον ασθενή. Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά για να εξασφαλιστεί η ταχύτερη ανάρρωση και η μείωση εμφάνισης επιπλοκών. Οι οδηγίες για κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένες, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και τον τρόπο ζωής του. Παρόλα αυτά, ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες που απευθύνονται σε έναν ασθενή μετά από περιτομή:
     
     • Διατηρήστε την περιοχή καθαρή: Είναι πολύ σημαντικό η περιοχή του πέους να παραμένει καθαρή για να προληφθεί η εμφάνιση μόλυνσης. Συνιστάται ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με χλιαρό νερό και η εφαρμογή αντιβιοτικής αλοιφής για λίγες μέρες.
     • Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα: Η έντονη δραστηριότητα και άσκηση οποιασδήποτε μορφής μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή δυσφορία στην περιοχή και να παρατείνει την περίοδο ανάρρωσης. Συνιστάται να την αποφεύγετε για τη χρονική περίοδο που θα ορίσει ο ιατρός σας.
     • Φορέστε φαρδιά ρούχα: Τα φαρδιά και άνετα ρούχα επιτρέπουν στη χειρουργημένη περιοχή να αναπνέει και μειώνουν τον ερεθισμό.
     • Αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα: Η σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται έως ότου επουλωθεί πλήρως το τραύμα.
     • Παρακολουθήστε τον οργανισμό σας για σημάδια λοίμωξης: Εάν εμφανίσετε πυρετό, αυξανόμενο πόνο, ερυθρότητα ή εκκρίσεις από τη χειρουργημένη περιοχή, επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατό με τον ιατρό σας.

    Πλεονεκτήματα περιτομής

    Η περιτομή έχει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή με σημαντικότερα τον μειωμένο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καρκίνου του πέους και τέλος την απρόσκοπτη στύση κατά την σεξουαλική επαφή. Επιπρόσθετα συμβάλλει στην καλύτερη υγιεινή της περιοχής, αφού επιτρέπει τον πιο σχολαστικό καθαρισμό του πέους. Ο ιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή του τόσο για τα πλεονεκτήματα όσο και για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η επέμβαση και στη συνέχεια θα αποφασίσουν μαζί εάν αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνον. Η απόφαση για την επέμβαση της περιτομής είναι μια σημαντική απόφαση που δε χρειάζεται να πάρετε μόνοι σας. Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Δρ. Παπαχρήστου Γ. Χρήστο, ο οποίος χάρη στην πολυετή εμπειρία του θα σας συμβουλεύσει εξατομικευμένα σχετικά με την επέμβαση και εάν αποτελεί ιδανική επιλογή για εσάς βάσει των αναγκών σας.

    Σε περιτομή πρέπει να υποβληθεί κάποιος όταν συντρέχουν οι εξής λόγοι:

    • Φίμωση, όταν δηλαδή η ακροπροσθία είναι πολύ σφικτή και δε μπορεί να αποκαλυφθεί η βάλανος
    • Για λόγους υγιεινής, διότι το πέος μπορεί να καθαρίζεται επιμελώς
    • Επαναλαμβανόμενες βελανοποσθίτιδες
    • Για τη μείωση κινδύνου λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
    • Απρόσκοπτη στύση κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα

     

    • Προετοιμασία του ασθενούς. Η επέμβαση γίνεται με μέθη ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρηθεί και ο γιατρός να κάνει απρόσκοπτα το έργο του.
    • Προετοιμασία του χειρουργικού πεδίου. Καθαρισμός και αποστείρωση του πέους.
    • Αφαίρεση της ακροποσθίας με νυστέρι ή λέιζερ. Αφού αφαιρεθεί το απαιτούμενο τμήμα, γίνεται πλαστική αποκατάσταση στο εναπομείναν δέρμα με απορροφήσιμα ράμματα.
    • Περίδεση του τραύματος. Τοποθετείται επίδεσμος στην περιοχή για την προστασία του πέους καθώς και για λόγους αιμόστασης.

    • Να διατηρώ την περιοχή καθαρή
    • Να αποφύγω την έντονη δραστηριότητα για το χρονικό όριο που θα ορίσει ο ιατρός
    • Αποφυγή σεξουαλικής δραστηριότητας μέχρι να επουλωθεί το τραύμα
    • Συνίστανται φαρδιά και άνετα ρούχα
    • Άμεση επικοινωνία με τον γιατρό στην περίπτωση εμφάνιση λοίμωξης ή αιμορραγίας

     

    Τα κύρια πλεονεκτήματα της διαδικασίας της περιτομής είναι ο μειωμένος κίνδυνος λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και του καρκίνου του πέους αλλά και η απρόσκοπτη λειτουργία κατά την σεξουαλική επαφή.