ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΣΤΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ

Νεφρικές Κύστεις είναι απλές καλοήθεις κύστεις με ομαλά τοιχώματα, οι οποίες  περιέχουν διαυγές, συνήθως υποκίτρινο υγρό.  Οι απλές νεφρικές κύστεις δεν επηρεάζουν ποτέ τη νεφρική λειτουργία.

Η συχνότητα εμφάνισης των απλών νεφρικών κύστεων αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των ατόμων ηλικίας 40-50 έχει κάποια απλή νεφρική κύστη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 50% για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΝΕΦΡΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΙΣ

Τα αίτια των απλών κύστεων του νεφρού δεν είναι πλήρως κατανοητά. Πιθανολογείται ότι η δημιουργία τους οφείλεται σε απόφραξη στο επίπεδο των νεφρικών σωληναρίων. Δεν ευθύνεται ο ασθενής για τη δημιουργία τους και ούτε μπορεί να κάνει κάτι σε επίπεδο πρόληψης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – Νεφρικές Κύστεις

Συνήθως παραμένουν ασυμπτωματικές και δεν προκαλούν βλάβες στον νεφρό, ώστε να επηρεαστεί η νεφρική λειτουργία. Σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος οι κύστεις αυτές να επιμολυνθούν από κάποιο μικρόβιο ή να μεγαλώσουν τόσο πολύ σε μέγεθος που να ασκούν πιεστικά φαινόμενα επί του νεφρού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ – Νεφρικές Κύστεις

Συνήθως αποτελούν τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια απεικονιστικού ελέγχου που γίνεται για άλλο λόγο. Όταν διαπιστωθεί κάποια κύστη, θα πρέπει να προσδιοριστεί ότι πρόκειται για απλή νεφρική κύστη και όχι για κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του νεφρού. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι:

  1. Υπερηχογράφημα νεφρών

2. Αξονική τομογραφία

3. Μαγνητική τομογραφία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Νεφρικές Κύστεις

Συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία για τις απλές κύστεις των νεφρών αλλά παρακολούθηση περιοδικά με υπερήχους. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η κύστη είναι πολύ μεγάλη και προκαλεί προβλήματα, θα χρειαστεί χειρουργική εξαίρεση . Αυτό μπορεί να γίνει είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά.

Tip: Γνωρίζετε πως αντιμετωπίζεται το Στένωμα της Ουρήθρας;