Ο κωλικός νεφρού είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο. Ξεκινά από την περιοχή του νεφρού και συνήθως κατέρχεται προς το πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα  καταλήγοντας στα έξω γεννητικά όργανα του ασθενούς.

Χαρακτηρίζεται από συνεχή και σε ένταση παρομοιάζεται με πόνο γέννας. Ο ασθενής είναι ανήσυχος, ενίοτε κάθιδρος, και αδυνατεί να βρει θέση που να ανακουφίζει τον πόνο. Ενίοτε συνοδεύεται από τάση προς εμετό και αιματουρία. Μπορεί να συνυπάρχουν συχνουρία, κάψιμο κατά την ούρηση και δυσουρία.

Αιτιολογία – Κωλικός Νεφρού

Ο κωλικός νεφρού είναι συνυφασμένος με απόφραξη της αποχετευτικής οδού των ούρων. Τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν εμπόδιο στην έξοδο των ούρων είναι:

  1. λιθίαση
  2. όγκοι
  3. εξωτερική πίεση πχ. από λεμφαδενικές μάζες ή οπισθοπεριτοναική ίνωση

Αντιμετώπιση

Ο πόνος υποχωρεί με φάρμακα (συνήθως μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη), τα οποία μπορεί κάποιος να πάρει με τη μορφή δισκίου,υπόθετου ή ενδομυικής ένεσης. Αν τα φάρμακα αυτά δεν βοηθήσουν, χρησιμοποιούνται ισχυρότερα παυσίπονα που ονομάζονται οπιοειδή. Την ώρα που κάποιος πονάει είναι σημαντικό να σταματήσει την πρόσληψη υγρών, διότι σε διαφορετική περίπτωση χειροτερεύει τον πόνο.

Σε περίπτωση που τα φάρμακα γενικά δε λειτουργήσουν και τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν θα χρειαστεί να αρθεί η απόφραξη των ούρων (δηλ. να παροχετευθούν τα ούρα από το νεφρό). Αυτό ονομάζεται αποσυμφόρηση.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι αποσυμφόρησης:

  • Με την τοποθέτηση ενός ουρητηρικού καθετήρα (pig-tail)

  • Με την εισαγωγή διαδερμικής νεφροστομίας απευθείας.

Αμφότερες οι μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της οξείας κατάστασης και δεν αποτελούν οριστική λύση του προβλήματος.

Σε δεύτερο χρόνο και αφού ο ασθενής είναι πλέον ήρεμος, ήσυχος και λειτουργικός, ακολουθεί ο ενδεδειγμένος ανά περίπτωση έλεγχος , προκειμένου να ανευρεθεί και να αποκατασταθεί το αίτιο του προβλήματος .

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Καρκίνο του Νεφρού