Τι είναι ο βραχύς χαλινός;

Ο χαλινός του πέους είναι μια δερματική πτυχή που συνδέει τη βάλανο του πέους με την ακροποσθία. Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτή η πτυχή παρουσιάζει ελαστικότητα, ώστε να επιτρέπει την αποκάλυψη του πέους κατά τη στύση. Όμως, σε κάποιους άνδρες ο χαλινός είναι ανελαστικός και δεν έχει το απαιτούμενο μήκος. Έτσι, η πλήρης αποκάλυψη της βαλάνου είναι ανέφικτη και ο άνδρας μπορεί να αισθανθεί πόνο κατά τη στύση ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο ανελαστικός χαλινός που δεν έχει το απαιτούμενο μήκος για την αποκάλυψη της βαλάνου ονομάζεται βραχύς χαλινός.

.

Πώς προκαλείται ο βραχύς χαλινός;

Ο βραχύς χαλινός στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι μια συγγενής κατάσταση  του πέους. Όμως, ο βραχύς χαλινός μπορεί να προκύψει εξαιτίας μικρών τραυματισμών του χαλινού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Έτσι, η πρόκληση ίνωσης στο σημείο μπορεί να μειώσει την ελαστικότητα του χαλινού.

Βραχύς χαλινός & Συμπτώματα

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς. Το κυριότερο σύμπτωμα που εκδηλώνει ένας ασθενής με βραχύ χαλινό είναι η δυσκολία ή η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου. Επίσης, ένας βραχύς χαλινός μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση μιας μικρής κάμψης κατά τη στύση.

Η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου δυσκολεύει τους ασθενείς να διατηρήσουν καθαρή την περιοχή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση συχνών λοιμώξεων. Η πιο συχνή λοίμωξη που οφείλεται στην πλημμελή καθαριότητα της βαλάνου είναι η βαλανοποσθίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ο βραχύς χαλινός μπορεί να υποστεί μερική ή πλήρη ρήξη. Η αιμορραγία που εκδηλώνεται τρομάζει τον ασθενή, όμως δεν πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του βραχύ χαλινού;

Η διάγνωση του βραχύ χαλινού θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Ανδρολόγο. Ο βραχύς χαλινός είναι μια κατάσταση που συχνά συγχέεται με τη φίμωση. Στην περίπτωση της φίμωσης η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω για να αποκαλύψει τη βάλανο. Οι δύο αυτές καταστάσεις συγχέονται λόγω του κοινού συμπτώματος, δηλαδή την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου.  Η διάγνωση πραγματοποιείται με τη λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς και με μια ενδελεχή κλινική εξέταση.

Πώς αντιμετωπίζεται ο βραχύς χαλινός;

Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων ο βραχύς χαλινός μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Η συντηρητική αντιμετώπιση στοχεύει στην επιμήκυνση του χαλινού και περιλαμβάνει κρέμες στεροειδών και ασκήσεις διατάσεων.

Η οριστική αντιμετώπιση του βραχέος χαλινού και ο εκμηδενισμός των πιθανοτήτων να υποστεί ρήξη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης πραγματοποιείται χειρουργικά. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος σε περιπτώσεις ρήξης του χαλινού.  Μέσω της πλαστικής χαλινού, ο βραχύς χαλινός αποκαθίσταται άμεσα με τη χρήση laser στον χώρο του ιατρείου. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση που διαρκεί  περίπου 10 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Χειρουργική αποκατάσταση βραχύ χαλινού & Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Ο ασθενής μετά την επέμβαση διατομής χαλινού μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και θα μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές μετά την επούλωση του τραύματος. Η πλήρης επούλωση επέρχεται περίπου έναν μήνα μετά την επέμβαση και σε αυτή βοηθούν ειδικές επουλωτικές αλοιφές. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ενδέχεται να εκδηλωθεί ελάχιστη αιμορραγία κατά τη στύση. Τέλος, η εκδήλωση οιδήματος στην περιοχή είναι απολύτως φυσιολογική και υποχωρεί σταδιακά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης του βραχύ χαλινού με laser;

Η πλαστική χαλινού με τη χρήση laser είναι μια επέμβαση απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη και αναίμακτη. Μερικά ακόμη από τα πλεονεκτήματα που τη χαρακτηρίζουν είναι τα κάτωθι:

  • Σύντομη επέμβαση χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές.
  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού δεν πραγματοποιείται καμία μεγάλη τομή.
  • Ελάχιστος ή μηδαμινός μετεγχειρητικός πόνος.
  • Δεν απαιτεί νοσηλεία, καθώς συνήθως πραγματοποιείται στο ιατρείο.
  • Ταχεία επούλωση του τραύματος.
  • Άμεση επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εάν ο βραχύς χαλινός υποβαθμίζει τη σεξουαλική σας ζωή, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Χρήστο Παπαχρήστου. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά βραχέος χαλινού εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία εμφάνισης του βραχύ χαλινού είναι συγγενής, δηλαδή οι ασθενείς γεννιούνται έτσι. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας ίνωσης της περιοχής από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς.

Το βασικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία ή η αδυναμία εμφάνισης της βαλάνου, ανάλογα με το μήκος και το βαθμό ελαστικότητας του χαλινού. Επίσης, οι ασθενείς με βραχύ χαλινό εμφανίζουν πόνο και δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή και δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τη διάρκειά της πραγματοποιείται η ρήξη του (πλήρης ή μερική).

Η διάγνωση του βραχύ χαλινού θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Ανδρολόγο. Η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου πολλές φορές προκαλεί σύγχυση στη διάγνωση και η κατάσταση του βραχέος χαλινού συγχέεται με αυτή της φίμωσης.

Ο βραχύς χαλινός ανάλογα με τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα ή χειρουργικά. Σε περιπτώσεις ρήξης χαλινού η χειρουργική αποκατάστασή του μέσω της πλαστικής χαλινού είναι μονόδρομος. Η χειρουργική επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη, αναίμακτη και πραγματοποιείται με τη χρήση laser.

O μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος ή μηδαμινός και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.