Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα κακοήθεια στο ανδρικό φύλο. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν εμφανίζει συμπτώματα-παρά μόνο στο τελικό στάδιο- αποτελεί και μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου.  Η συγκεκριμένη κακοήθεια αντιμετωπιζόταν μέχρι προσφάτως με τη χειρουργική επέμβαση της ανοικτής ριζικής προστατεκτομής. Όμως, η είσοδος της ρομποτικής χειρουργικής και στην Ουρολογία, καθιστά τη ρομποτική χειρουργική προστάτη μια από τις πιο ασφαλείς και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Με ποιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί η κακοήθεια του προστάτη αδένα;

Η εμφάνιση κακοήθειας στον προστάτη αδένα αντιμετωπίζεται κατά κανόνα χειρουργικά μέσω της ριζικής προστατεκτομής. Η ριζική προστατεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο προστάτης αδένας μαζί με τις σπερματοδόχους κύστες και τμήμα των σπερματικών πόρων. Μερικές φορές, εκτός από τον προστάτη και τις σπερματοδόχους κύστεις, είναι αναγκαία και η αφαίρεση των επιχώριων λεμφαδένων.

Παλαιότερα, η ριζική προστατεκτομή πραγματοποιούνταν με ανοιχτή επέμβαση, η οποία σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί.  Σήμερα η ριζική προστατεκτομή πραγματοποιείται είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά. Και οι δύο μέθοδοι είναι ελάχιστα επεμβατικές και αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία τον καρκίνο του προστάτη.  Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η ρομποτικά υποβοηθούμενη προστατεκτομή, εξαιτίας των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει.

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική χειρουργική προστάτη;

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή πραγματοποιείται με τον ασθενή να βρίσκεται υπό γενική αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται πέντε ή έξι μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα, μέσω των οποίων εισέρχονται τα ρομποτικά εργαλεία. Σε μια ρομποτική χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός κάθεται σε μια ρομποτική κονσόλα. Μέσω αυτής χειρίζεται τα ρομποτικά εργαλεία, τα οποία πραγματοποιούν τις χειρουργικές κινήσεις που θα πραγματοποιούσε ο χειρουργός, με μια διαφορά: την πραγματοποίηση κινήσεων με εξαιρετική ακρίβεια, αφού είναι απαλλαγμένα από τον φυσικό τρόμο του ανθρώπινου χεριού.

Εκτός από την ακρίβεια κινήσεων, τα ρομποτικά εργαλεία διαθέτουν και μεγαλύτερο εύρος κίνησης εν συγκρίσει με το ανθρώπινο χέρι.  Το χειρουργικό πεδίο εμφανίζεται με τριδιάστατη ευκρίνεια στη ρομποτική κονσόλα, δίνοντας στον ουρολόγο μια λεπτομερή απεικόνιση του προστάτη. Τέλος, μετά την αφαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων, τοποθετείται ένας καθετήρας στην ουροδόχο κύστη, επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης.

Μετά τη ρομποτική προστατεκτομή

Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ή δύο ημέρες και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του. Ο καθετήρας αφαιρείται μερικές ημέρες μετά την επέμβαση και για το πρώτη διάστημα, ο ασθενής ίσως εμφανίσει μικρή ακράτεια ούρων. Η ακράτεια αυτή είναι προσωρινή και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η επιπλοκή εμφανίζεται γενικά, ανεξαρτήτως της μεθόδου που εφαρμόζεται.

Επίσης, ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει μικρούς μώλωπες γύρω από τις τομές και πολλοί ασθενείς εμφανίζουν και προβλήματα στύσης. Η στυτική δυσλειτουργία προκύπτει, εάν επηρεαστούν με κάποιον τρόπο τα νεύρα που ευθύνονται για τη στύση. Όμως, η επιπλοκή αυτή δε θα πρέπει να ανησυχεί τους ασθενείς, αφού μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με την κατάλληλη αγωγή.

Ρομποτική χειρουργική προστάτη & Πλεονεκτήματα

Η ρομποτική χειρουργική προστάτη, όπως προαναφέρθηκε,  αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής μεθόδου, οπότε διακρίνεται από πολλά πλεονεκτήματα. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της ρομποτική προστατεκτομής είναι:

  • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου.
  • Μικρότερη απώλεια αίματος.
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (λόγω των μικρών τομών).
  • Μεγαλύτερη προστασία των παρακείμενων αγγείων και των νεύρων που ευθύνονται για τη στύση. 
  • Ελαχιστοποίηση χρόνου νοσηλείας.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον προστάτη αδένα, ο  Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Χρήστος Παπαχρήστου βρίσκεται στη διάθεσή σας. Ο ιατρός μετεκπαιδεύεται συνεχώς πάνω στις νέες χειρουργικές τεχνικές, προσφέροντας στους ασθενείς οριστική θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.