Τι είναι η προστατίτιδα;
Ο όρος προστατίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του προστάτη, ο οποίος είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του πέους.
Ποιοι τύποι προστατίτιδας υπάρχουν;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι προστατίτιδας, οι οποίοι ταξινομούνται ανάλογα με την αιτία εμφάνισης και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Ανάλογα με αυτές τις παραμέτρους οι τύποι προστατίτιδας είναι οι ακόλουθοι:
Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα: Προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και συγκεκριμένα όταν βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα ή από άλλο σημείο του σώματος εισχωρούν στον αδένα του προστάτη. Ο συγκεκριμένος τύπος προστατίτιδας είναι συχνότερος στους νεότερους άνδρες και στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύεται από ξαφνική έναρξη των συμπτωμάτων.
Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα: Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη και εμμένουσα λοίμωξη του προστάτη η οποία προκαλείται επίσης από βακτήρια.
Χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου: Αποτελεί τον συχνότερο τύπο προστατίτιδας ο οποίος προκαλείται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων μη βακτηριακών αιτιών. Οι συχνότεροι είναι ο τραυματισμός ή ερεθισμός του προστάτη.
Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα: Διαγιγνώσκεται κατά κύριο λόγο όταν ο αδένας του προστάτη παρουσιάζει σημάδια φλεγμονής, αλλά δεν συνοδεύεται από εμφανή συμπτώματα.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισής της;
Οι αιτίες εμφάνισης της προστατίτιδας ποικίλουν. Οι σημαντικότερες είναι οι εξής:
- Βακτηριακή λοίμωξη
- Μη βακτηριακές αιτίες
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως λοίμωξη από χλαμύδια ή γονόρροια
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Ορισμένοι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προστατίτιδα. Οι πιθανότητες αυξάνονται όταν συνυπάρχουν ένας ή περισσότεροι από τους ακόλουθους παράγοντες:
- ιστορικό ουρολοιμώξεων
- οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων του προστάτη
- διόγκωση του προστάτη
- εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- έντονα ενεργοί σεξουαλικά ασθενείς
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν την προστατίτιδα;
Τα συμπτώματα της προστατίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της προστατίτιδας. Στα κυριότερα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
- Πόνος ή δυσφορία στην περιοχή της πυέλου, στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας ή στο περίνεο
- Επώδυνη ή δύσκολη ούρηση
- Συχνοουρία ή νυκτουρία
- Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
- Επώδυνη εκσπερμάτιση
- Μειωμένη ροή ούρων
- Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- Στυτική δυσλειτουργία
Πέραν των παραπάνω συμπτωμάτων τα οποία είναι εντοπισμένα στη γεννητική περιοχή του άντρα, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα, γενικότερα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι πυρετός και ρίγη, κόπωση, μυϊκός πόνος ή πόνος στις αρθρώσεις.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Για να τεθεί η διάγνωση της προστατίτιδας, ο ιατρός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και παράλληλα ενημερώνεται για τα συμπτώματά του. Στη συνέχεια, προχωρά σε κλινική εξέταση για τον έλεγχο οιδήματος ή σημάδια ευαισθησίας στον προστάτη. Ανά περίπτωση και ανάλογα με τα ευρήματα του ιατρού μπορεί να ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως: εξετάσεις ούρων, εξετάσεις αίματος, καλλιέργεια προστατικού υγρού ή απεικονιστικές εξετάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάγνωση της προστατίτιδας σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί δύσκολη πρόκληση, δεδομένου ότι η πάθηση μπορεί να εμφανίζει παρόμοια συμπτωματολογία με άλλες παθήσεις. Για το λόγο αυτό, μόλις ο ασθενής αντιληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να αναζητά βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ουρολόγο – ανδρολόγο προκειμένου να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία και να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία.
Προστατίτιδα – Πώς θεραπεύεται;
Η θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτάται από τον τύπο προστατίτιδας και από το πόσο αυτή έχει εξελιχθεί. Κάποιες από τις θεραπευτικές επιλογές είναι οι ακόλουθες:
- Αντιβίωση: Η επιλογή της αντιβίωσης γίνεται ανάλογα με το είδος των βακτηρίων που έχει προκαλέσει τη φλεγμονή.
- Α’ αναστολείς: Τα φάρμακα αυτά προσφέρουν ανακούφιση προκαλώντας χάλαση των λείων μυικών ινών του πυελικού εδάφους.
- Παυσίπονα: Η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πόνο.
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η αποφυγή του αλκοόλ, της καφεΐνης και των πικάντικων τροφών συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων. Επίσης η τακτική άσκηση, η διαχείριση του άγχους και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι εξίσου βοηθητικές.
Σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα προστατίτιδας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Δρ. Παπαχρήστου Γ. Χρήστο. Ο ιατρός βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε στοχευμένα την προστατίτιδα και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά της.