Στη χώρα μας 4 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ακράτεια ούρων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα με σημαντικές προεκτάσεις για την κοινωνική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας επιβαρύνοντας ταυτόχρονα και την ψυχολογική της υγεία. Η ακράτεια ούρων, αντίθετα από ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των γυναικών μεγάλης ηλικίας αφού και νεότερες γυναίκες εμφανίζουν το πρόβλημα. Επιπρόσθετα δεν αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης και άρα αποτελεί παθολογικό φαινόμενο οποτεδήποτε κι αν εμφανίζεται. Παρόλο λοιπόν που η συχνότητα αυτού του συμπτώματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ο αριθμός των γυναικών που θα αναζητήσουν ιατρική συμβουλή είναι δυσανάλογα μικρός. Σύμφωνα με την International Continence Society (ICS), ως ακράτεια ούρων ορίζεται η απώλεια ούρων παρά τη θέληση του ατόμου.
Η ακράτεια στις γυναίκες μπορεί να παρουσιάζεται με μία από τις παρακάτω μορφές
Ακράτεια επιτακτικού τύπου. Η ασθενής νιώθει αιφνίδια και έντονη επιθυμία για ούρηση, την οποία δε μπορεί να αναστείλει, με αποτέλεσμα να χάνει σταγόνες ούρων μέχρι να πάει στην τουαλέτα.
Ακράτεια από προσπάθεια. Η ασθενής εμφανίζει απώλεια ούρων κάθε φορά που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση π.χ βήχα, φτάρνισμα, γέλιο, άρση βάρους κτλπ.
Μικτή ακράτεια. Συνυπάρχει τόσο επιτακτική όσο και ακράτεια από προσπάθεια.
Η αιτιολογία
Ενοχοποιούνται ως προδιαθεσικοί παράγοντες
- χαλάρωση του πυελικού εδάφους (τοκετοί, γήρανση, παχυσαρκία)
- ιδιοπαθής υπερλειτουργική κύστη
- συγγενείς παθήσεις
- επίκτητες νευρολογικές παθήσεις π.χ. κατά πλάκας σκλήρυνση.
Η διάγνωση
Οι ασθενείς με ακράτεια πρέπει να υποβάλλονται σε λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού καθώς και σε πλήρη κλινικό έλεγχο. Συχνά η συμπλήρωση ενός ημερολογίου ούρησης δίνει σημαντικές πληροφορίες για το είδος και το βαθμό του προβλήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ουροδυναμικός έλεγχος συμπληρώνει τον έλεγχο και σφραγίζει τη διάγνωση.
Η θεραπεία
Ανάλογα με το είδος της ακράτειας εφαρμόζεται και η κατάλληλη θεραπεία
- Θεραπεία της ακράτειας επιτακτικού τύπου: Είναι ως επί το πλείστον συντηρητική και συνίσταται στη λήψη αντιχολινεργικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά εκπαιδεύουν την κύστη ώστε να υποδέχεται μεγαλύτερη ποσότητα ούρων, πριν δοθεί το ερέθισμα για ούρηση. Με απλά λόγια κατευνάζουν την υπερλειτουργικότητά της.
- Θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια: Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια είναι κατά βάση χειρουργική στοχεύοντας στην αποκατάσταση της υποκείμενης ανατομικής διαταραχής. Ως θεραπεία εκλογής αναφέρεται η τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης με εξαιρετικά αποτελέσματα που αγγίζουν το 85-90%. Η ταινία, με μια μικρή τομή στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, τοποθετείται κάτω από την ουρήθρα μεταβάλλοντας την γωνία της. Η επέμβαση είναι ελάχιστα παρεμβατική. Η ασθενής συνήθως παραμένει μια μέρα στο νοσοκομείο και επανέρχεται ταχύτατα στις καθημερινές της δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα δε της επέμβασης είναι άμεσα αντιληπτό.
Συμπερασματικά, θα πρέπει οι γυναίκες που εμφανίζουν ακράτεια να ξεπεράσουν τις αναστολές τους. Η ύπαρξη ακράτειας δεν είναι ταμπού. Συμβουλευόμενες τον ουρολόγο μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους, ανακτώντας την χαμένη τους αυτοπεποίθηση.
Μέχρι τότε αυτό που έχει σημασία είναι να παραμένουν στεγνές ώστε να μην ενοχλούνται αυτές και οι γύρω τους και να μπορούν να είναι λειτουργικές μέσα στην καθημερινότητα. Υπάρχουν πλέον εταιρίες που εξειδικεύονται στα προιόντα ακράτειας και παρέχουν τη δυνατότητα με ειδικές πάνες και υποσέντονα να δώσουν λύση στο ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα, δίνοντας αυτοπεποίθηση και σιγουριά στις γυναίκες.