Στη χώρα μας 4 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ακράτεια ούρων. Η γυναικεία ακράτεια ούρων φαίνεται ότι είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωή των γυναικών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα με σημαντικές προεκτάσεις για την κοινωνική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας επιβαρύνοντας ταυτόχρονα και την ψυχολογική της υγεία. 

Η ακράτεια ούρων, αντίθετα από ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των γυναικών μεγάλης ηλικίας, αφού και νεότερες γυναίκες εμφανίζουν το πρόβλημα. Επιπρόσθετα, δεν αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης, άρα αποτελεί παθολογικό φαινόμενο οποτεδήποτε κι αν εμφανίζεται.

 

Παρόλο λοιπόν που η συχνότητα αυτού του συμπτώματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ο αριθμός των γυναικών(25-61%) που θα αναζητήσουν ιατρική συμβουλή είναι δυσανάλογα μικρός. Σύμφωνα με την International Continence Society (ICS), ως ακράτεια ούρων ορίζεται η απώλεια ούρων παρά τη θέληση του ατόμου.

 

Με ποιες μορφές εμφανίζεται η γυναικεία ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες μπορεί να παρουσιάζεται με μία από τις παρακάτω μορφές:

 • Ακράτεια επιτακτικού τύπου: Η ασθενής νιώθει αιφνίδια και έντονη επιθυμία για ούρηση, την οποία δε μπορεί να αναστείλει, με αποτέλεσμα να χάνει σταγόνες ούρων μέχρι να πάει στην τουαλέτα.
 • Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο ακράτειας. Η ασθενής εμφανίζει απώλεια ούρων κάθε φορά που αυξάνει  την ενδοκοιλιακή πίεση  π.χ. βήχας, φτάρνισμα, γέλιο, άρση βάρους  κλπ. Η εκδήλωση αυτού του τύπου οφείλεται στην εξασθένιση του σφιγκτήρα μυ της ουρήθρας.
 • Μικτή ακράτεια: Συνυπάρχει  τόσο επιτακτική όσο και ακράτεια από προσπάθεια.

 

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της γυναικείας ακράτειας ούρων;

Η ακράτεια ούρων μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ως βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται οι κάτωθι:

 • Χαλάρωση του πυελικού εδάφους (μπορεί να προκληθεί από τη γήρανση, την παχυσαρκία και τους πολλαπλούς τοκετούς)
 • Ιδιοπαθής υπερλειτουργική κύστη
 • Συγγενείς παθήσεις
 • Επίκτητες νευρολογικές παθήσεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Parkinson)
 • Διάμεσος κυστίτιδα
 • Γενετικοί παράγοντες
 • Φαρμακευτική αγωγή (π.χ. ηρεμιστικά ή αντιυπερτασιακά φάρμακα)
 • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της γυναικείας ακράτειας;

Η διάγνωση της ακράτειας και της μορφής της πραγματοποιείται από Ουρολόγο. Οι ασθενείς με ακράτεια πρέπει να υποβάλλονται σε λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού καθώς και σε πλήρη κλινικό έλεγχο. Συχνά η συμπλήρωση ενός ημερολογίου ούρησης δίνει σημαντικές πληροφορίες για το είδος και το βαθμό του προβλήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ουροδυναμικός έλεγχος συμπληρώνει τον έλεγχο και σφραγίζει τη διάγνωση.

Μερικές ακόμη εξετάσεις στις οποίες ενδέχεται να υποβληθεί η ασθενής είναι οι παρακάτω:

 • Καλλιέργεια ούρων
 • Έλεγχος για υπόλειμμα ούρων
 • Υπερηχογράφημα νεφρών & κύστεως
 • Κυστεοσκόπηση
 • ΠυελογραφίαΓυναικεία ακράτεια ούρων & Θεραπεία

Ανάλογα με το είδος της ακράτειας εφαρμόζεται και η κατάλληλη θεραπεία. Η αντιμετώπιση της ακράτειας μπορεί να επιτευχθεί με τις παρακάτω μεθόδους:

 1. Θεραπεία της ακράτειας επιτακτικού τύπου: Είναι ως επί το πλείστον συντηρητική και συνίσταται στη λήψη αντιχολινεργικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά εκπαιδεύουν την κύστη, ώστε να υποδέχεται μεγαλύτερη ποσότητα ούρων, πριν δοθεί το ερέθισμα για ούρηση. Με απλά λόγια, τα φάρμακα αυτά κατευνάζουν την υπερλειτουργικότητά της.
 2. Θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια: Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια είναι κατά βάση χειρουργική στοχεύοντας στην αποκατάσταση της υποκείμενης ανατομικής διαταραχής. Ως θεραπεία εκλογής αναφέρεται η τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης με εξαιρετικά αποτελέσματα που αγγίζουν το 85-90%. Η ταινία, με μια μικρή τομή στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, τοποθετείται κάτω από την ουρήθρα μεταβάλλοντας την γωνία της. Η επέμβαση είναι ελάχιστα παρεμβατική. Η ασθενής συνήθως παραμένει μια μέρα στο νοσοκομείο και επανέρχεται ταχύτατα στις καθημερινές της δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα δε  της επέμβασης είναι άμεσα αντιληπτό.

 .

 

Συμπερασματικά, οι γυναίκες που εμφανίζουν ακράτεια θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αναστολές τους. Η ύπαρξη ακράτειας δεν είναι ταμπού και αφορά όλες τις ηλικίες. Συμβουλευόμενες  τον  ουρολόγο μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους, ανακτώντας την χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Μέχρι τότε αυτό που έχει σημασία είναι να παραμένουν στεγνές, ώστε να μην ενοχλούνται αυτές και οι γύρω τους και να μπορούν να είναι λειτουργικές μέσα στην καθημερινότητα. Υπάρχουν πλέον εταιρίες που εξειδικεύονται στα προϊόντα ακράτειας και παρέχουν τη δυνατότητα με ειδικές πάνες και υποσέντονα να δώσουν λύση στο ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα, δίνοντας αυτοπεποίθηση και σιγουριά στις γυναίκες.