Ο καρκίνος του προστάτη, δυστυχώς, είναι από τους πιο συχνούς τύπους ανδρικού καρκίνου παγκοσμίως. Επίσης, ο συγκεκριμένος τύπος ευθύνεται και για τον θάνατο πολλών ανδρών, αφού δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα, παρά μόνο στο τελευταίο στάδιο. Όμως, η έγκαιρη διάγνωσή του είναι καταλυτικής σημασίας για την οριστική αντιμετώπισή του. Η διαγνωστική εξέταση-επανάσταση για τον έγκαιρο εντοπισμό κακοηθειών, ακόμη και μικρών εστιών του καρκίνου του προστάτη, είναι η fusion βιοψία προστάτη.
Tι είναι η fusion βιοψία προστάτη;
Η fusion βιοψία προστάτη είναι μια σύγχρονη διαγνωστική εξέταση για την άμεση ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι ότι συνδυάζει υπερηχογράφημα με μαγνητική τομογραφία, εντοπίζοντας τυχόν κακοήθειες με μεγάλη ακρίβεια. Συνήθως διενεργείται σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε κλασσική διορθική βιοψία, αλλά συνεχίζουν να έχουν υψηλές τιμές PSA.
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη εξέταση πλεονεκτεί έναντι της κλασικής διορθικής βιοψίας, έχοντας χαμηλότερα ποσοστά ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και λιγότερα ποσοστά λοιμώξεων του προστάτη. Η διορθική βιοψία είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται από το ορθό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά βακτηρίων προς τον προστάτη.
Σε ποιους ενδείκνυται η συγκεκριμένη βιοψία προστάτη;
Η fusion βιοψία προστάτη ενδείκνυται για περιπτώσεις ασθενών, όπου υπάρχει η υποψία κακοήθειας. Μέσω αυτής τίθεται μια έγκυρη διάγνωση σε περιπτώσεις ασθενών με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- «Ύποπτα» ευρήματα κατά τη δακτυλική εξέταση
- Αυξημένα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)
- Αρνητική προηγούμενη βιοψία με μόνιμα αυξημένο προστατικό αντιγόνο (PSA)
- Αρνητική προηγούμενη βιοψία με αυξανόμενο προστατικό αντιγόνο (PSA)
Πώς πραγματοποιείται η fusion βιοψία προστάτη;
Αρχικά, ο ασθενής υποβάλλεται σε πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRIp). Μέσω της διαγνωστικής αυτής εξέτασης εντοπίζονται με ακρίβεια τα «ύποπτα» σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Μετά την πολυπαραμετρική μαγνητική σειρά έχει η βιοψία προστάτη με υπερηχογράφημα.
Η fusion βιοψία προστάτη είναι μια ανώδυνη εξέταση, αφού πραγματοποιείται με μέθη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι εικόνες που λήφθηκαν πριν με την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία συγχωνεύονται με τις εικόνες του υπερηχογραφήματος. Έτσι, ο Ανδρολόγος- Ουρολόγος έχει μια λεπτομερή εικόνα των υπό αμφισβήτηση περιοχών και λαμβάνει βιοψία. Η βιοψία λαμβάνεται μέσω μιας λεπτής βελόνης και η εξέταση πραγματοποιείται μέσω του περινέου και όχι μέσω του ορθού, όπως η κλασική διορθική βιοψία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;
Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης διαγνωστικής εξέτασης είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, η fusion βιοψία:
- Συμβάλλει στον άμεσο και ακριβή εντοπισμό «ύποπτων» περιοχών.
- Δεν εμφανίζει επιπλοκές, όπως λοιμώξεις ή αιμορραγία μετά τη διενέργειά της.
- Απαιτεί λήψη μικρής ποσότητας προστατικού ιστού.
- Δίνει τη δυνατότητα να προσεγγιστούν με ευκολία ακόμη και τα πιο δύσβατα σημεία του προστατικού αδένα.
- Είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, ακόμη και γι’ αυτούς που πάσχουν από παθήσεις του εντέρου και του ορθού.
- Μειώνει τις πιθανότητες επαναληπτικής βιοψίας, αφού τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ακριβή.
- Δεν απαιτεί από τον ασθενή καμία προετοιμασία ή την χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής πριν τη διενέργειά της.
Είναι ασφαλής η συγκεκριμένη εξέταση;
H fusion βιοψία προστάτη είναι μια απόλυτα ασφαλής εξέταση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να διενεργηθεί και σε άτομα με:
- Διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος
- Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος Chron, ελκώδης κολίτιδα)
- Προστατίτιδα
- Ιστορικό κάποιας κακοήθειας στο έντερο
- Αιμορροϊδοπάθεια
Συμπερασματικά, η fusion βιοψία αποτελεί επανάσταση για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Είναι μια απόλυτα ασφαλής εξέταση, η οποία διακρίνεται από υψηλά ποσοστά διάγνωσης, μειώνοντας τις πιθανότητες επαναληπτικής βιοψίας.
Ο έμπειρος Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Χρήστος Παπαχρήστου, μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν τον προστάτη αδένα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον προστάτη, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.
Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;
Αρχικά, ο ασθενής υποβάλλεται σε πολυμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRIp), όπου εντοπίζονται τυχόν ύποπτες εστίες. Στη συνέχεια, οι εικόνες της πολυμετρικής μαγνητικής και οι εικόνες του υπερηχογραφήματος συγχωνεύονται σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας μια πλήρη απεικόνιση ακόμη και των πιο δύσβατων περιοχών του προστάτη αδένα. Έτσι, το δείγμα λαμβάνεται με μια λεπτή βελόνη, η οποία εισέρχεται από το περίνεο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της εξέτασης;
Το βασικό πλεονέκτημα της fusion βιοψίας είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά στοχευμένη βιοψία. Όταν εντοπίζονται οι ύποπτες περιοχές(που προκύπτουν από τη διενέργεια της πολυπαραμετρικής μαγνητικής, το δείγμα της βιοψίας λαμβάνεται αποκλειστικά από τις περιοχές αυτές.
Μερικά ακόμη πλεονεκτήματα είναι τα παρακάτω:
- Είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.
- Μειώνει σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση λοιμώξεων μετά τη διενέργειά της.
- Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.
- Μειώνει τις πιθανότητες επαναληπτικής βιοψίας, αφού το αποτέλεσμα είναι αρκετά ξεκάθαρο.
Ποιοι ασθενείς υποβάλλονται συνήθως στην συγκεκριμένη εξέταση;
Η διαγνωστική αξία της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη και ενδείκνυται κυρίως για ασθενείς που:
- Χαρακτηρίζονται από «ύποπτα» ευρήματα κατά τη δακτυλική εξέταση.
- Έχουν αυξημένο PSA.
- Έχουν πραγματοποιήσει βιοψία που δε δείχνει κακοήθεια, αλλά έχουν αυξημένο PSA.
- Έχουν αρνητική προηγούμενη βιοψία, αλλά τιμές PSA που συνεχώς αυξάνονται.