Η διουρηθρική αφαίρεση θηλωμάτων  (TURBT) είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των θηλωμάτων της ουροδόχου κύστης.

Τι είναι όμως τα θηλώματα ουροδόχου κύστης;

Τα θηλώματα της ουροδόχου κύστης είναι θηλωματώδη μορφώματα διαφορετικών μεγεθών τα οποία αναπτύσσονται και προβάλλουν στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Είναι δυνητικά κακοήθη μορφώματα. Εάν μείνουν για μεγάλο διάστημα χωρίς διάγνωση και θεραπεία, τα θηλώματα μπορεί να εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση  των θηλωμάτων;

Τα θηλώματα ουροδόχου κύστης εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ανθρώπους που:

  • Καπνίζουν
  • Έχουν γενετική προδιάθεση
  • Εκτίθενται σε ακτινοβολία/ χημικές ουσίες
  • Έχουν χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (π.χ. πέτρες στην ουροδόχο κύστη – σχιστοσωμίαση)
  • Είχαν στο παρελθόν καρκίνο της ουροδόχου κύστης ( υποτροπιάζουσα μορφή)

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα των θηλωμάτων της ουροδόχου κύστης μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι τα εξής:

  • Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
  • Συχνή ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Ακράτεια ή αδυναμία ελέγχου της ροής των ούρων
  • Κοιλιακό άλγος

 

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να συσχετίζονται και με άλλες ασθένειες και δεν αποτελούν απαραίτητα ένδειξη θηλωμάτων. Σε κάθε περίπτωση η διερεύνηση των ανωτέρω συμπτωμάτων  κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστεί η υποκείμενη πάθηση το συντομότερο δυνατόν και να ακολουθήσει η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

 

Διάγνωση θηλωμάτων

Η διάγνωση των θηλωμάτων βασίζεται στη λήψη ιατρικού ιστορικού, σε συνδυασμό με τη φυσική εξέταση και τη διενέργεια εξετάσεων.

 

Ιατρικό ιστορικό: Ο ιατρός θα ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, για τα συμπτώματα που εμφανίζει καθώς και για τους παράγοντες κινδύνους που μπορεί να έχει.

 

Φυσική εξέταση: Στη συνέχεια, ο ιατρός θα προχωρήσει σε φυσική εξέταση για να ελέγξει τυχόν ανωμαλίες ή ενδείξεις πόνου στην περιοχή.

 

Διαγνωστικές εξετάσεις: Ανάλογα με τα ευρήματα ο ιατρός μπορεί να ζητήσει γενική εξέταση ούρων, υπερηχογράφημα νεφρών – κύστης, αξονική πυελογραφία ή να προχωρήσει σε κυστεοσκόπηση.

 

Διουρηθρική αφαίρεση θηλωμάτων και βιοψία: Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο θήλωμα, αυτό αφαιρείται μέσω της ουρήθρας και στη συνέχεια πραγματοποιείται βιοψία, για περαιτέρω εξέταση του ιστού στο παθολογοανατομικό εργαστήριο.

 

Πώς πραγματοποιείται η διουρηθρική αφαίρεση θηλωμάτων;

Ανάλογα με το ιατρικό προφίλ του, ο ασθενής λαμβάνει ραχιαία ή γενική αναισθησία. Ακολουθεί η εισαγωγή μιας κάμερας στην ουρήθρα μέσω της οποίας εντοπίζονται τα θηλώματα, τα οποία στη συνέχεια κόβονται, καυτηριάζονται και αφαιρούνται με τη βοήθεια  του ρεζεκτοσκοπίου και της διπολικής διαθερμίας. Μετά το χειρουργείο, τοποθετείται ένας καθετήρας 3πλου αυλού μέσω του οποίου  πραγματοποιούνται  συνεχείς πλύσεις για ένα 24ωρο στη χειρουργημένη περιοχή.

 

Διουρηθρική αφαίρεση θηλωμάτων – Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ασθενής λαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες. Σε γενικές γραμμές οι οδηγίες που δίνονται συνήθως σχετίζονται με:

  • Τη σωστή λήψη της αντιβιοτικής αγωγής.
  • Τον επανέλεγχο – follow up που θα απαιτηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει ο ασθενής να απέχει από έντονες σωματικές δραστηριότητες.
  • Διατροφικές οδηγίες (λήψη άφθονων υγρών, αποφυγή καφέ και αλκοόλ).
  • Την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής (σε περίπτωση που λαμβάνει ο ασθενής).

 

Η διουρηθρική αφαίρεση θηλωμάτων είναι μια επέμβαση που μπορεί να εξαλείψει πλήρως τα θηλώματα. Βασική προϋπόθεση όμως της επιτυχούς έκβασής της είναι η έγκαιρη διάγνωση. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται στο παρόν κείμενο, επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Δρ. Παπαχρήστου Γ. Χρήστο για να σας κατευθύνει εξατομικευμένα και με ασφάλεια