ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΥΣΤΗΣ

Υπερλειτουργική ονομάζεται η κύστη εκείνη η οποία δημιουργεί αιφνιδίως επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ακόμη και όταν δεν είναι γεμάτη, χωρίς να είναι δυνατή από την πλευρά του ασθενούς η αναβολή της ούρησης αυτής. Ο ασθενής εμφανίζει συχνουρία, νυχτουρία, επιτακτικότητα και ενίοτε επιτακτική ακράτεια. Πρέπει να ουρήσει και πρέπει να γίνει άμεσα!!!!!

Αιτιολογία -Υπερλειτουργική Κύστη

Ο μηχανισμός δημιουργίας του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητός. Ο μυς της ουροδόχου κύστης φαίνεται να γίνεται υπερευαίσθητος στην παρουσία ούρων και συσπάται έντονα, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι καλά γεμάτη με ούρα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο εξωστήρας μυς της ουροδόχου κύστης είναι σε χάλαση σε όλη τη χρονική διάρκεια πλήρωσης της κύστης με ούρα. Δεδομένου ότι η κύστη διατείνεται προοδευτικά, μας δίνει μία πρώτη αίσθηση επιθυμίας για ούρηση, όταν είναι μισογεμάτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναβάλλουν προσωρινά αυτό το αίσθημα για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να πάνε να ουρήσουν. Ωστόσο, στα άτομα με υπερλειτουργική ουροδόχο κύστη, η κύστη συσπάται πολύ νωρίς, χωρίς να είναι γεμάτη και παρά τη θέληση του ασθενή.

Συμπτωματα

Αυτό ο ασθενής το αισθάνεται ως μία επείγουσα ανάγκη για ούρηση, που είναι χαρακτηριστική του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματα  επιδεινώνονται σε περιόδους έντονου στρες και με την αυξημένη κατανάλωση τσάι, καφέ, αναψυκτικών και αλκοόλ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστης υποκρύπτουν νευρολογικά προβλήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον. Στις περιπτώσεις αυτές, διακόπτεται η φυσιολογική επικοινωνία των νεύρων της κύστης με τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που ελέγχουν την ούρηση, με αποτέλεσμα να προκύπτει υπερδραστηριότητα της κύστης νευρογενούς αιτιολογίας.

Καταστάσεις που μιμούνται την Υπερλειτουργική Κύστη

  1. ουρολοίμωξη
  2. λιθίαση
  3. καρκίνος ουροδόχου κύστης.

Υπερλειτουργική Κύστη – Θεραπεία

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής
  • Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης – ασκήσεις του πυελικού εδάφους
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Χειρουργική θεραπεία
  • Θεραπεία με νευροδιέγερση

Μία ειδική συσκευή εμφυτεύεται στη σπονδυλική στήλη, στο σημείο όπου ξεκινούν κάποια από τα νεύρα της ουροδόχου κύστης. Η συσκευή στέλνει ηλεκτρικά σήματα στην κύστη, τα οποία την χαλαρώνουν.

  • Botox

Η θεραπεία περιλαμβάνει την ένεση αλλαντικής τοξίνης Α, σε διάφορα σημεία της κύστης σας, με μία ειδική βελόνα, που εισάγεται μέσω της ουρήθρας. Με τον τρόπο αυτόν, σταματάνε οι ανεξέλεγκτες συσπάσεις του εξωστήρα μυός της κύστης. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας διαρκεί περίπου 6 με 9 μήνες, και μετά μπορεί να επαναληφθεί.

Tips: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ακράτεια Ούρων.