Καρκίνος Προστάτη & Επιδημιολογικά Χαρακτηριστικά

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μόνο το 2012 διαγνώστηκαν παγκοσμίως 1,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά, με 1 στους 7 άνδρες να προσβάλλεται τελικά  από τη νόσο.

Καρκίνος του προστάτη: Ποια είναι η αιτιολογία εκδήλωσης της νόσου;

Ως κύριοι ενοχοποιητικοί παράγοντες έχουν προσδιοριστεί οι παρακάτω:

 • Ηλικία: συνήθως εμφανίζεται σε άνδρες που βρίσκονται στην έκτη ή την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση σε νεότερες ηλικίες.
 • Φυλή: βάση ερευνών ο καρκίνος του προστάτη φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους αφρο-αμερικανούς άνδρες.
 • Οικογενειακό ιστορικό: είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη σε άτομα των οποίων κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού είναι πάσχων.
 • Διατροφή: έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη η διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

Καρκίνος Προστάτη

Πιο συγκεκριμένα,  άνδρες μετά τα 60 έτη, στο Δυτικό Κόσμο, με θετικό οικογενειακό ιστορικό για Ca προστάτη έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Παράλληλα, με όχι υψηλό επίπεδο τεκμηρίωσης, έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, το αλκοόλ, το ζωικό λίπος και το μεταβολικό σύνδρομο.

Συμπτώματα & Καρκίνος του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα, παρά μόνο στο τελικό του στάδιο, όταν ήδη έχει γίνει μεταστατικός. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο προληπτικός ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και μέτρηση του PSA. Ο τακτικός έλεγχος είναι απαραίτητος, ώστε να προληφθεί η νόσος σε αρχικό στάδιο. Αν η διάγνωσή του είναι έγκαιρη, τότε ο καρκίνος μπορεί να θεραπευθεί.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο τελικό στάδιο είναι τα παρακάτω:

 • Δυσκολία έναρξης της ούρησης
 • Συχνοουρία
 • Απώλεια βάρους
 • Κόπωση
 • Ναυτία και εμετός
 • Αιματουρία
 • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

Αυξημένη τιμή του PSA και ψηλαφητή σκληρία στη δακτυλική εξέταση είναι οι ενδείξεις που θέτουν σοβαρή υπόνοια για τη νόσο.  Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω υπερηχογραφικά κατευθυνόμενης διορθικής βιοψίας προστάτη στους ασθενείς. Πρόκειται για μία εξέταση κατά την οποία διαμέσου του ορθού και με την καθοδήγηση υπερήχου λαμβάνονται δείγματα από τον προστάτη. Μπορεί να γίνει τόσο με μέθη όσο και υπό τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία του άνδρα. Έτσι, ο ασθενής  την επόμενη μέρα επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες. Τα ιστοτεμάχια αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση και αναμένεται το αποτέλεσμα που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία.

Καρκίνος προστάτη & Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη (multiparametric magnetic resonance image, mpΜRI)

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη με έναν μαγνητικό τομογράφο στα 3 Tesla αποτελεί μια σημαντική εξέταση. Η εξέταση αυτή είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και την  επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη. Συνδυάζει ειδικές τεχνικές με ανατομικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Έτσι, επιτυγχάνει σημαντική αύξηση της ακρίβειας στην ανίχνευση του καρκίνου.

Αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην ανάδειξη και τον χαρακτηρισμό νεοπλασματικών αλλοιώσεων. Επιπροσθέτως, βοηθάει στην ακριβή τοπική σταδιοποίηση της νόσου, στον σχεδιασμό θεραπείας, καθώς και στην ανίχνευση τοπικής υποτροπής. Επίσης, είναι χρήσιμη για την καθοδήγηση διορθικής βιοψίας.

Η χρήση της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας βοηθά:

 • Στην ανίχνευση και χαρτογράφηση του καρκίνου του προστάτη
 • Στη σταδιοποίηση του καρκίνου
 • Στο σχεδιασμό της θεραπείας από τον ιατρό ουρολόγο
 • Στην παρακολούθηση της διαφοροποίησης του όγκου
 • Στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας θεραπευτικής παρέμβασης
 • Στον έλεγχο της υποτροπής καρκίνου

Στοχευμένη βιοψία του προστάτη με Fusion τεχνική

Η τεχνική Fusion έρχεται να συνδέσει δυο τεχνολογίες. Οι τεχνικές αυτές είναι της πολυπαραμετρικής τομογραφίας MRI, η οποία ανιχνεύει τις ύποπτες εστίες, και του διορθικού υπερηχογραφήματος, με το οποίο μπορεί να καθοδηγηθεί η βελόνα της βιοψίας.

Σε πρόσφατες δημοσιεύσεις καταδεικνύεται ότι η χρήση της στοχευμένης βιοψίας με Fusion τεχνική βελτιώνει κατά πολύ τον ανιχνευόμενο αριθμό των καρκίνων του προστάτη που είναι κλινικά σημαντικοί και για τους οποίους θα απαιτηθεί επιθετικότερη προσέγγιση. Οι καρκίνοι, οι οποίοι μπορεί να διαφύγουν από τη συγκεκριμένη τεχνική, φαίνεται ότι είναι κλινικά μη σημαντικοί.

Καρκίνος προστάτη: Σταδιοποίηση & Κατηγοριοποίηση της νόσου

Όταν ένας ασθενής διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, ακολουθεί ένας έλεγχος με αξονική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών.  Ο έλεγχος αυτός γίνεται προκειμένου να προσδιοριστεί το στάδιο της νόσου και να καθοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητας αυτής. Υπάρχουν ασθενείς χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου.

Τα στοιχεία που συνδυαστικά θα καθορίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου είναι η ηλικία του ασθενούς και το ιστορικό του.

Καρκίνος του Προστάτη: Ποια είναι η θεραπεία εκλογής;

Κατά γενική ομολογία ο καρκίνος του προστάτη είναι μία νόσος που, αν την προλάβεις στο αρχικό στάδιο, είναι αντιμετωπίσιμη και δεν απειλεί την επιβίωση του ασθενούς. Ο ουρολόγος έχει στη φαρέτρα του πολλά όπλα. Τα όπλα αυτά είναι το χειρουργείο, η ακτινοβολία και η ορμονοθεραπεία για να αντιμετωπίσει τόσο την νόσο αυτή καθ’ εαυτή, όσο και τις πιθανές υποτροπές αυτής. Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι όπως η ρομποτική και η λαπαροσκοπική χειρουργική, υπόσχονται εξαιρετικά λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή και γρήγορη επάνοδο αυτού στην καθημερινότητα.

Ο εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται ριζική προστατεκτομή. Κατά την επέμβαση αφαιρείται όλος ο προστάτης αδένας, και σε όσους ασθενείς έχουν ένδειξη και οι λεμφαδένες της περιοχής.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ουρολογική πάθηση, ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος  Δρ. Χρήστος Παπαχρήστου βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην Ουρολογία και τις μεθόδους αντιμετώπισης των ουρολογικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Tip:  Ενημερωθείτε σχετικά με τον Καρκίνο του Νεφρού