ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Είναι ο 7ος πιο συχνός καρκίνος του ανδρικού πληθυσμού και ο 11ος σε συχνότητα καρκίνος όταν υπολογίζονται και τα δύο φύλα. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 και είναι 3 με 4 φορές συχνότερος στους άνδρες.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

 • κάπνισμα (αρωματικές αμίνες)
 • ακτινοβολία στην περιοχή
 • χημειοθεραπεία με κυκλοφωσφαμίδη
 • σχιστοσωμίαση
 • επαγγελματική έκθεση σε χημικά
 1. ελαστικά
 2. χρώματα
 3. πετρελαιοειδή
 4. δέρματα

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

 • αιματουρία ( μακροσκοπική ή μικροσκοπική )
 • συχνουρία
 • επιτακτική ούρηση
 • υπερηβικό άλγος

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το βασικό σύμπτωμα που θέτει την υπόνοια της νόσου είναι η αιματουρία που είτε φαίνεται με γυμνό μάτι, είτε ανακαλύπτεται στο μικροσκόπιο. Ο απεικονιστικός έλεγχος που απαιτείται είναι το υπερηχογράφημα ΝΟΚ και η αξονική πυελογραφία για έλεγχο και του ανώτερου ουροποιητικού. Η επιβεβαίωση της νόσου γίνεται με τον κυστεοσκοπικό έλεγχο και τη λήψη βιοψιών όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες.

 

Η φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση είναι μια σχετικά νέα, ευαίσθητη διαγνωστική μέθοδος η οποία παρουσίασε καλύτερη ανίχνευση των όγκων της ουροδόχου κύστης και ειδικότερα των καρκινωμάτων in situ συγκριτικά με την κλασσική κυστεοσκόπηση.
Η φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση(φθορίζουσα) επιτυγχάνεται με χρήση ιώδους φωτός μετά από ενδοκυστική χορήγηση φθορίζουσας ουσίας (Hexvix). Η κόκκινη χρώση υποδεικνύει επίπεδες εστίες πιθανής κακοήθειας, που με το λευκό φως θα διέλαθαν.

 

 ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η διάκριση της νόσου σε επιφανειακή  ή διηθητική. Όταν διαγνωστεί καρκίνος στην ουροδόχο κύστη για πρώτη φορά, το 75-85% περίπου των ασθενών παρουσιάζουν έναν επιφανειακό όγκο περιορισμένο στο βλεννογόνο (στάδιο Ta ή Tis) ή στο χόριο (στάδιο T1), ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς εμφανίζουν έναν διηθητικό καρκίνο (στάδιο τουλάχιστον T2) ή ακόμα και έναν μεταστατικό καρκίνο με προσβολή απομακρυσμένων οργάνων.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του επιφανειακού καρκίνου (Τ1 – Τis ) είναι η διαμέσου της ουρήθρας αφαίρεση αυτού. Το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης είναι αυτό που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία. Κάποιοι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε ενδοκυστικές εγχύσεις φαρμάκων ως συμπληρωματική θεραπεία. Η νόσος υπόκειται εν δυνάμη σε υποτροπές γι αυτό και θα πρέπει οι ασθενείς για την 1η 5ετία να παρακολουθούνται στενά από το γιατρό τους.

Η θεραπεία της διηθητικής νόσου είναι πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία κι αυτό γιατί θα πρέπει να αφαιρεθεί όλη η ουροδόχος κύστη. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται τμήμα του λεπτού εντέρου για να δημιουργηθεί είτε νεοκύστη που θα τοποθετηθεί στη θέση της παλαιάς , είτε ρεζερβουάρ που θα συλλέγει τα ούρα στο πλάι της κοιλιακής χώρας.

Ο καρκίνος της κύστης είναι ένας επιθετικός καρκίνος, που έχει την τάση να υποτροπιάζει ή / και να εξελίσσεται.
Για το λόγο αυτό η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία έχουν αποφασιστική σημασία. Στην περίπτωση της διηθητικής νόσου θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και με ογκολόγο διότι αρκετές φορές χρειάζεται συμπληρωματικές χημειοθεραπείες.