ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΟΡΘΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Πρόκειται μία μη επεμβατική εξέταση που γίνεται με ειδικό μηχάνημα υπερήχων, στο οποίο έχει προσαρμοστεί ειδική κεφαλή που επιτρέπει την απεικόνιση του προστάτη.

 

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

  • Σε ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη το υπερηχογράφημα θα εκτιμήσει το μέγεθος του προστάτη και θα βοηθήσει τον γιατρό στον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας.
  • Σε περίπτωση που το PSA είναι αυξημένο και υπάρχει υπόνοια ύπαρξης καρκίνου, το υπερηχογράφημα βοηθά τόσο  στην διάγνωση όσο και στη λήψη κατευθυνόμενων βιοψιών από τον προστάτη.
  • Σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται να απεικονίσουμε τις σπερματοδόχες κύστεις πχ ασθενείς που διερευνούνται για υπογονιμότητα ή αζωοσπερμία.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

  • Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι, αφού πρώτα αφαιρέσει τα ρούχα από τη μέση και κάτω. Η εξέταση μπορεί να γίνει είτε σε πλάγια θέση είτε σε θέση λιθοτομής.
  • Ο γιατρός αφού λιπάνει την περιοχή του πρωκτού με ένα ειδικό ζελέ, θα εξετάσει δακτυλικά τον προστάτη και στη συνέχεια θα εισάγει την ειδική κεφαλή υπερήχων στο ορθό. Η διαδικασία αυτή, παρόλο που δεν είναι ευχάριστη, είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή και διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης  εκτιμάται άμεσα από τον ουρολόγο και ο ασθενής επανέρχεται την ίδια στιγμή στις καθημερινές του δραστηριότητες.